Konya Deplasman Organizasyonu Hakkında
UlaşımAnkara'dan Konya'ya kara ve demiryoluyla ulaşılır. Ankara-Konya arası otobüs fiyatları 25 TL olmuştur. Ayrıca firmalar 257 km'lik yolu 3,5 saatte kat etmektedir. Uzak durunuz.
Ankara-Konya YHT'sindeyse tam 25 TL, öğrenci 20 TL'dir. Gidiş dönüşse tam ve öğrenci fark etmeksizin toplamda 40 TL olmaktadır. Bu açıdan biletinizi gidiş-dönüş alarak % 20 indirimden faydalanabilirsiniz.
Ankara-Konya-Ankara Arası YHT Seferleri
http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=872Gidiş için Ankara 09.35 YHT'si uygun gözüküyor. Bu YHT'yle 2 saatte Konya'da olunmaktadır. Dönüş açısındansa tek seçenek 20.30 YHT'sidir. Konya'da Gar'la stat çok yakındır. Sanki Ankara 19 Mayıs Stadyumu'yla Ankara Garı gibidirler. Stattan 20.20'de çıkılsa bile trene rahatlıkla yetişilebilir. Biletlerinizi gardan veya TCDD acentelerinden almak zorunda da değilsiniz. TCDD internet sitesi üzerinden biletinizi alıp oradaki referans numaranızı hareket saatinizden 20 dakika önce garda olarak bilete de çevirebilirsiniz.
Özel oto açısındansa gidiş dönüş girdisi çıktısıyla 550 km'lik bir yol olmaktadır. Bu yolun bedeli 100 km/sa sabit hızla gidildiği, 1.6 motorlu 2005 model Renault Megane marka tadındaki bir araçla benzinde 170 lira, dizelde 110 lira, lpg'de 95 lira civarı tutmaktadır.
Konya ŞehriKonya, ülkemizin nüfus açısından 6. büyük şehridir. Ancak toplam yerleşim alanı açısından İstanbul ve Ankara'dan sonra 3. geldiği rivayet edilmektedir. Çok büyük bir kenttir. Alaaddin Tepesi merkez alındığında 4 km'lik bir yay içerisinde toplanmış net kent alanı ve bunun üzerine ek olarak çevre semtler, bağları bostanlarıyla birlikte çok büyük bir ildir. Misal, Gaziantep ili Konya'nın 1,5 katı nüfusa sahip olmasına karşın net yerleşim alanı Konya'nın yarısıdır.
Konya, Selçuklu kentidir. Geçmişten aldığı tarihi birikimini çağdaş bir kentleşme anlayışıyla bağdaştırarak ülkemizin en güzel 4-5 ilinden biri olmuştur.
Konya'da TarihSelçuklu kenti olan Konya'da merkez açık hava müzesi tadındadır. Gezilecek yerleri şöyle bir toparlayalım:
- Mevlana Müzesi
- İstiklal Harbi Şehitliği
- Şems-i Tebrizi Camisi
- Selimiye Camisi
- Aziziye Camisi
- Şerafettin Camisi
- Alaaddin Tepesi
- Sırçalı Medrese
- Etnografya Müzesi
- Saint Paul Kilisesi
- Alaaddin Camisi
- Karatay Medresesi
- İnce Minareli Medrese
- Zafer Alanı
- Form
- Şeyh Sadrettin Konevi Camisi
- Konya Garı
- Fuar Kültürpark
- Hacı Veyiszade Camisi
- Vatan Caddesi
- Nalçacı Caddesi
- Kule Site
- Meram Bağları
- Sille
- Akyokuş'tan Konya manzarası
- Dutlukır'dan Konya'ya bakış
Yemekteyiz KonyaKonya denince akla gelen ilk lezzetler fırın kebabı ve etli ekmektir.
Fırın kebabı, tandırın Konya yapımı halidir. Oldukça güzel bir lezzettir, ama pahalıdır. Kilosunun 80 liradan aşağı olacağını kesinlikle sanmıyorum. Ali Baba veya Hacı Şükrü Fırın Kebap tercih edilebilir.
Tabi Konya'da fırın kebap güzeldir ama biz bir kez Konya'da Damla Kebap'ta 4 kişi 35 liralık fırın kebabı yedik. Aynı gramajdaki fırın kebabını bu kez Ankara'da Siteler ve Konya Yolu'na şubesi bulunan Konyalı Kebap'ta da yedik. Fiyatları aynı, lezzetleri aynı ve hatta Ankara'daki Konyalım Kebap'ın mekanı daha iyidi. O yüzden fırın kebabını Ankara'da da yiyebilirsiniz.
Gelelim etli ekmeğe. Etli ekmek kıymalı pidenin amcaoğludur. Aralarında hayati bir fark yoktur ama yapılış usulleri ve etli ekmekte küçük kuşbaşı eti kullanılması ve isteğe göre metrelik gelmesi onun farkıdır. Etli ekmekte de Cemo ve Havzan tercih edilebilir.
Bunun yanı sıra Konya'ya gitmişken Mevlana şekeri de alabilirsiniz. Ayrıca etli ekmeği Havzan veya Cemo'da yerseniz sacarası tatlısını da tadabilirsiniz.
Konya'nın bir diğer lezzeti de yağlı gevrektir. Yağlı gevreği Konya'daki fırınlardan alabilirsiniz. Aynı zamanda bu ürün Bim'de İlkler Yağlı Gevrek olarak satılmakta ve çok da sevilmektedir.
Konya Atatürk StadyumuKonya Atatürk Stadyumu, bisiklet pisti dolayısıyla seyir açısının çok da yüksek olmadığı; bırakın karşı kaleyi yakın kaleyi bile görmekte bazen zorlanılan bir stattır. Konuk taraftar tribünü bilet fiyatının 10 lira olmasını bekliyoruz.